Veszély a szupermarketekben a legváratlanabb helyről!

Előző cikkünkben az élelmiszeripari üzemekben előforduló gázveszélyekről írtunk. Ezen gondolatmeneten továbbhaladva, most az eladóhelyi méréstechnikai megoldásokat mutatjuk be. Talán nem is gondolná, mennyi mindenre kell ügyelni egy szupermarketben. Természetesen a Szenzortechnika Kft-nek ezen esetekre is vannak professzionális megoldásai.

A szupermarketek tele vannak hűtőkkel, melyeknek elsődleges feladata a termékek frissen tartása. Ezen berendezések esetén már néhány tizedes hőmérséklet eltérés is a termék minőségének csökkenéséhez vezethet. Az eladóhelyi sajátosságok (rengeteg berendezés, gyakori eladótér átrendezés) miatt korábban a műszeres mérést szinte lehetetlen, vagy csak hatalmas költséggel lehetett megvalósítani, miközben a nem megfelelően tárolt élelmiszer komoly élelmiszerbiztonsági kockázatot, veszélyt okozhat. A szupermarketek számára tehát a legnagyobb feladat a hűtők hőmérsékletének folyamatos ellenőrzése.
Az eladóterekben elhelyezett, esetleg nem megfelelően üzemelő hűtőberendezések, az élelmiszer idő előtti megromlásához, a veszélyes baktériumok elszaporodásához vezethet.
Miért veszélyes ez? Mert a rosszul tárolt, de lejárati idejét el nem érő termék esetében a előfordulhat, hogy a bolti dolgozók sem tudják megállapítani ránézésre a bajt (mert az még csak baktériumszintű) és a terméket kihelyezik az eladótérbe. Az üzletek vásárlói pedig élnek azzal a bizalommal, hogy a nekik kínált termék, mely még nem érte el lejárati idejét, biztonságos. Az így kikerült esetlegesen sérült élelmiszerek pedig komoly mérgezést, kórházi ellátást igénylő rosszullétet okozhatnak.
Ezen felül számos élelmiszerbiztonsági (HACCP) és környezetvédelmi (CO2 kibocsátás) kell az eladóhelynek megfelelnie, melyek csak a kifogástalanul működő hűtőkkel lehetséges.

De honnan veheti észre egy bolti alkalmazott, hogy a hűtő hőmérséklete minimálisan eltér az előírttól?

Sehonnan! Nem is ez a feladata! Az érzékszervekkel észlelhetetlen, de az élelmiszerekre már káros értékanomáliák mérése csak műszeres úton lehetséges. 

A Szenzortechnika Kft kínálatában megtalálhatóak az Aranet szenzoros megoldásai, melyek választ adnak a fenti kérdésekre, megoldást nyújtanak a fenti problémákra. Az Aranet PRO 100 bázisállomással együttműködő Aranet SensorHUB adatelemző szoftverhez akár 100 érzékelő is csatlakoztatható. A központ kivételesen nagy hatótávolságú vezeték nélküli kommunikációt kínál. Egyetlen eszközzel felügyelhető egy 2000 négyzetméteres terület. Az Aranet T/RH folyamatosan felügyeli a levegő hőmérsékletét és páratartalmát, míg a hűtőkben elhelyezhető ezeken túl felületi hőmérsékletet is mér, így a hűtőkben elhelyezett termékeket is felügyeli. Nagy ellenállású, kifejezetten ilyen célokra kifejlesztett szenzor. Telepítésük egyszerű, fúrásmentes, vezeték nélkül kommunikálnak, elemmel üzemelnek. Akár egy óra leforgás alatt teljeskörű védelem építhető ki egy nagyobb áruházban is!

Az érzékelők nem csupán a riasztásokat küldik a bázisállomásra, hanem folyamatosan szolgáltatnak adatokat, így a bolti személyzet valós időben követheti az adatokat számítógépen, tablet segítségével, vagy akár a zsebükben található telefonon.

Ezen eszközök használatával nem csupán a szigorú élelmiszerbiztonsági (HACCP) előírások tarthatóak be könnyedén, de segítségükkel az ideális energiafelhasználás, így az üzemeltetési költségek drasztikus csökkenése is elérhető, valamint a kontrollált CO2 kibocsátás segítségével a környezetvédelmi célok is tarthatóak.

Mit nyújtanak még az Aranet megoldásai?

Az eszközök a levegőminőség mérésére is alkalmasak, mely szempont kiemelten fontos, egy zárt, de nagyszámú vásárlót kiszolgáló egységben. A szén-dioxid szint észrevétlen növekedése a jól ismert fiziológiai tünetek (álmosság, fejfájás) mellett a bevételre is hatással lehet, hiszen a vásárló tudattalanul is előbb el akarja hagyni a számára kényelmetlen környezetet. Az ott dolgozók teljesítőképessége, koncentrációja is csökken, ingerlékenyebbé válhatnak.

Amennyiben érdeklik ezen megoldásaink, keresse kollégáinkat, szaktanácsadóinkat. Egyedi konzultáció keretében teszünk javaslatot az Önnek leginkább megfelelő megoldásokra.

 

Csatlakozz hozzánk: Facebook