Szintelen, szagtalan, életveszélyes!

Életünk minden pillanatában találkozunk szén-dioxiddal. Nézzük most meg mikor és mitől válik veszélyessé ez a gáz.

A szén-dioxid színtelen, szagtalan gáz, amely egy szénatomból és két oxigénatomból áll. Kémiai képlete CO₂. Néha összetéveszthető a szén-monoxiddal, ahol egy szénatom egy oxigénatomhoz csatlakozik, amelynek kémiai képlete CO.  Mindkét gáz olyan égési folyamat mellékterméke, amikor szénhidrogének égnek el.  Szén-dioxid mindig akkor keletkezik, ha sok oxigén van jelen, és az égés teljesnek mondható.  
A szén-dioxidod mindenki ismeri, szén alapú életünk elkerülhetetlen velejárója. Az emberek kilélegzik, a fák belélegzik, és ettől pezsegnek a szénsavas üdítőitalok és sörök. Ez könnyen ahhoz a téves meggyőződéshez vezethet, hogy a szén-dioxid viszonylag jóindulatú. Pedig nem az.  Sokáig úgy gondolták, hogy a szén-dioxid csak akkor jelenti a legnagyobb veszélyt, ha kiszorítja a jelenlévő oxigént, és olyan légkört hoz létre, amelyben az emberek megfulladnak. Azonban a szén-dioxid oly módon mérgező, hogy már jóval azelőtt káros hatással lehet az egészségre, hogy fulladás közeli állapotot okozna.  A hosszú távú munkahelyi expozíciós határértéket korábban 5000 ppm (0,5%)szintben határozták meg, azonban a legújabb kutatások alapján már 1000 ppm szinttől veszélyes lehet.
A beltéri szén-dioxid  gyakran előforduló szintje már elég ahhoz, hogy kárt tegyen az egészségben, a stressz mellett csont- vagy vesebetegségeket is okozhat, az 1000 ppm-es szint pedig rengeteg iskolát, irodát, lakást, vagyis zárt teret érinthet.
Egy átfogó, kutatásban különböző CO2 -szintek emberekre és állatokra gyakorolt hatásának korábbi mérési eredményeit dolgozták fel, melynek eredményeként megállapítható, hogy a túlzsúfolt vagy rosszul szellőző iskolai termekben, irodákban vagy otthoni szobákban szinte kivétel nélkül 1000 ppm fölötti értékeket mértek. Tehát olyan helyiségekben, terekben is veszélyes szén-dioxid koncentráció alakulhat ki, ahol a legtöbb ember napja akár 70 százalékát is tölti. A magas (1000 ppm feletti) szén-dioxid szint, akár 50 százalékkal is csökkenti a kognitív képességeket, így az irodai, iskolai szellemi teljesítményt.
Hogyan védekezzünk?
Ebben az esetben el kell választanunk lakossági (iroda, iskola, otthon) és ipari körülményeket. Lakossági környezetben elegendő a rendszeres, alapos szellőztetés, azonban ipari környezetben már professzionális védelemre lehet szükség.
 A CO2-ben lévő szén-oxigén kötések infravörös sugárzást nyelnek el, és ezt az elvet használja az NDIR érzékelő az ÚJ Senko iGas hordozható gázérzékelőben, amely egyszerű és megfizethető védelmet nyújt a szén-dioxid-mérgezés veszélyeivel szemben.

 

Közzététel dátuma: 2021. szeptember 15.

Csatlakozz hozzánk: Facebook