A nemrég megjelent klímagáz rendeletről …

A fluortartalmú, üvegház hatású gázok (un. klímagázok) kezelésére vonatkozó kormányrendelet - 14/2015. (II. 10.) - szabályozza az ilyen típusú anyagokkal kapcsolatos tevékenységek végzését. 

Az üzemeltetőnek az alkalmazott berendezések szivárgásvizsgálatáról, a használt gázok mennyiségétől függően, meghatározott időközönként gondoskodnia kell.

„a) a legalább 5 tonna, de kevesebb mint 50 tonna CO2 -egyenértéknek megfelelő mennyiségű fluortartalmú üvegházhatású gázt tartalmazó berendezéseken legalább 12 havonta, illetve amennyiben szivárgásészlelő rendszert szereltek fel, legalább 24 havonta;

b) a legalább 50 tonna, de kevesebb mint 500 tonna CO2-egyenértéknek ... legalább hathavonta, illetve amennyiben szivárgásészlelő rendszert szereltek fel, legalább 12 havonta;
c) a legalább 500 tonna CO2-egyenértéknek ... legalább háromhavonta, illetve amennyiben szivárgásészlelő rendszert szereltek fel, legalább hathavonta.”

A CO2 egyenértékre való átszámítás, a gáz ismeretében elvégezhető a Nemzeti Klímavédelmi Hatóság honlapján elhelyezett kalkulátorral: https://nemzetiklimavedelmihatosag.kormany.hu/

A számok meglepőek! 170 kg R404A hűtőközeg pl. 667 tonna CO2 egyenértéknek felel meg.

A rendszeres szivárgásvizsgálatokon túlmenően, az 517/2014/EU 5.cikk (1), (2) bekezdésben meghatározottak szerint, a legalább 500 tonna CO2-egyenértéknek megfelelő mennyiségű fluortartalmú, üvegházhatású gázt tartalmazó, egyes berendezéseket fel kell szerelni olyan, szivárgásészlelő rendszerrel, amely szivárgás esetén riasztja az üzemeltetőt vagy egy szervizelő vállalkozást.

A Klímavédelmi Hatóság, a rendeletben meghatározott kötelezettségének eleget téve köteles ellenőrizni a vizsgálatok elvégzését és szükség esetén a szivárgásészlelő rendszer meglétét és működését. A vonatkozó rendeletek be nem tartása esetén akár 500 000,- HUF klímavédelmi bírságot szabhat ki.

A Szenzortechnika Kft. segítséget nyújt, mind hordozható szivárgásellenőrző készülékek beszerzésében, illetve a jogszabálynak megfelelő szivárgásészlelő rendszerek megtervezésében és kivitelezésében, valamint szolgáltatás keretén belül, az időszakos szivárgásvizsgálatok elvégzésében. További információkért és cégére szabott ajánlatért keressen bennünket bizalommal!

Klímagáz tanácsadónk: Tóth Attila,  +36 20 429 2843, attilatoth@szenzortechnika.hu

Csatlakozz hozzánk: Facebook