Minden, amit tudnunk kell az ammóniáról

Az ammónia (NH3) színtelen, mérgező és gyúlékony gáz, amely a nitrogén és a hidrogén reakciója során keletkezik. Bár az ammóniának erős, szúrós szaga van, túlzott mennyiségben és tartós kitettség esetén különösen káros az emberre, és ez a leggyakrabban szivárgó gáz ipari környezetben.  Évente több ammóniaszivárgás történik, mint bármely más mérgező gáz esetében.

10 000 mg/liter ammónia belélegzése elegendő ahhoz, hogy halált okozzon, de az ammóniamérgezést túlélők is életük végéig kellemetlen utóhatásokkal, például tüdőkárosodással kénytelenek együtt élni.  Az ammónia összefüggésbe hozható a COPD-vel (krónikus obstruktív tüdőbetegség).  Évente az ammónia és a szén-monoxid okozza a legtöbb gázzal kapcsolatos balesetet, többet, mint bármely más gáz.

Az ammónia minden más gáznál jobban oldódik vízben.  Amikor az ammónia a szervezetbe kerül, reakcióba lép a jelenlévő vízzel, és ammónium-hidroxidot termel, amely maró lúgos kémhatású, és ez okozza a szervezetben az összes károsodást.  Az ammóniamérgezés tünetei: köhögés, tüdő- és torokirritáció, valamint égő érzés.

Az ammónia 8 órás munkahelyi expozíciós határértéke 25 mg/liter térfogat százaléknyi.

Az ammóniát általában ipari hűtésre használják, R717 hűtőközegként is ismert.  A CFC-kel ellentétben az ammónia nem tartalmaz szenet, és nem üvegházhatású gáz, azonban mérgezőbb és robbanékonyabb, mint a tipikusan ismert CFC-k.  Általában az élelmiszeriparban, a sörfőzésben és a szabadidőiparban (jégpályák) fordul elő, de bárhol felhasználhatják, ahol ipari hűtést alkalmaznak.  A vegyiparban is gyakori melléktermék, amelyet műtrágyákban használnak fel

A Szenzortechnika Kft SENS-Ex modellsorozatának mindegyike alkalmas ammóniaszivárgás észlelésére az előírt iparági szabványok alapján. Mind a SENS-Ex TG/A önálló gázérzékelő készülékünk, és a SENS-Ex C/MA, címezhető intelligens gázérzékelő központjaink is ideális és megfizethető védelmet biztosítanak az olyan területeken, ahol potenciális ammóniaszivárgás fordulhat elő.

 

Közzététel dátuma: 2021. szeptember 17.

Csatlakozz hozzánk: Facebook