Mely szempontok alapján válasszuk ki, hova telepítsük a gázérzékelőt?

A gázérzékelő rendszerek fontossága megkérdőjelezhetetlen. Hatékony figyelmeztető rendszert biztosítanak a veszélyes környezetben dolgozó munkavállalók számára, így a vállalkozásához szükséges gázérzékelő rendszer típusának kiválasztása mindig alapos mérlegelés után történhet meg. Mutatunk néhány fontos szempontot a döntés megkönnyítéséhez.

A gázérzékelő helyének megválasztása nyilvánvalóan rendkívül fontos, mivel nagy hatással van arra, hogy a rendszer hatékonyan tudja-e végezni a munkáját, és garantálni tudja-e az Ön és a környezetében lévők biztonságát. Ha tehát úgy döntött, hogy új gázérzékelő rendszert szerez be a telephelyére, az egyik első kérdés, amit fel kell tennie: hol a legjobb hely a gázérzékelőnek?
Nos, erre a kérdésre nem könnyű válaszolni egy ilyen cikkben, főleg azért, mert a válasz annyira szubjektív. A szóban forgó helyiségek mérete és jellege objektumonként eltérhet, így nincs egy kőbe vésett formula, vagy képlet, ami segítségével meghatározhatjuk a tökéletes helyet. Ami jó megoldás valaki másnak az nem feltétlenül lesz mindig a legbiztonságosabb megoldás az Ön számára. Ezért ahelyett, hogy - ha úgy tetszik -  vakon  javasolnánk helyet Önnek a gázérzékelő elhelyezéséhez, inkább adunk néhány gyors tanácsot, hogy állapítsa meg a legjobb helyet saját maga. 
Természetesen a Szenzortechnika Kft. szakemberei bármikor állnak rendelkezésére, hogy ezt a terhet levegyék az Ön válláról!

 

  • 1. lépés - Végezzen kockázatértékelést

Igen, tudjuk, hogy ez egy nagyon nyilvánvaló első lépés - de annyira fontos, hogy vétek lenne nem megemlíteni! Mielőtt a tervezés bármely más aspektusával folytatná, el kell végeznie a potenciális gázveszély felmérését a létesítményén belül és a hozzá tartozó épületekben. Hol számíthatok veszélyes szivárgásra, gázkitettségre? Alapvető fontosságú, hogy minden egyes potenciális gázszivárgási helyszínt korai szakaszban azonosítson, feljegyezze a gázszivárgás valószínűségét, annak lehetséges súlyosságát, valamint a területen dolgozó vagy ott mozgó személyzet vagy látogatók valószínűsíthető számát.

  • 2. lépés - Készítsen részletes feljegyzést

Fontos, hogy a kockázatértékelés eredményei elérhetőek legyenek minden érintett számára. Ezt a feljegyzést ezután szét kell osztani - vagy szabadon hozzáférhetővé kell tenni - minden olyan munkatársnak, akinek szüksége lehet rá, különösen a raktárfelügyelőknek vagy az ügyeletes vezetőknek.

A maximális áttekinthetőség érdekében gyakran hasznos, ha a feljegyzésben az aggályos területeket két kategóriába sorolják: potenciális kibocsátási pontok és potenciális érintkezési területek.

Kibocsátási pontok - Alapvetően ezek azok a területek, ahol a gáz nagy valószínűséggel felszabadulhat. Gyakori példák erre a szelepek gőztömítései, tömítések, kompressziós szerelvények és tágulási eszközök.

Érintkezési területek - Egyszerűen fogalmazva, ezek azok a helyek, ahol a felszabaduló gáz érintkezhet a személyzettel vagy a látogatókkal, vagy károsíthatja a vállalat vagyontárgyait, például az ingatlanokat vagy a berendezéseket. A leggyakoribb érintkezési területek közé tartoznak például a zárt terek, lépcsőházak, pincerendszerek, illetve a közvetlen közelben lévő lakó-, kereskedelmi vagy ipari környezetek.

Nagyon fontos: Az érintett területen bekövetkező változások – új helyiség, fal, gázveszélyes berendezések elhelyezése – esetén frissíteni, aktualizálni kell a feljegyzést a naprakészség megőrzésének érdekében.

  • 3. lépés - Vegye figyelembe a lehetséges komplikációkat

Nincs szükség speciális tudásra vagy szakértelemre ahhoz, hogy tudja, hogy a gázok kiszámíthatatlanul viselkedhetnek. Ezért az érzékelők elhelyezése előtt figyelembe kell vennie olyan tényezőket, mint például a légáramlási viszonyok, valamint minden olyan terület, ahol gázgödrök képződhetnek.

Természetesen a prioritás az, hogy a lehető legközelebb helyezze el őket a legvalószínűbb kibocsátási ponthoz (vagy több kibocsátási ponthoz), hogy a rendszer lehető legkorábban figyelmeztesse Önt és mindenki mást, így a lehető legtöbb idő álljon rendelkezésre a reagálásra. Arról is gondoskodni kell, hogy minden olyan területen legyenek érzékelők, ahol a legmagasabb gázkoncentráció alakulhat ki, akár közvetlenül a szivárgás után, akár hosszabb idő elteltével gyűlik ott össze - ilyenek lehetnek például a helyiségek sarkai, vagy a gázkibocsátó berendezések vagy gépek üzemterületei.

Ne felejtse el figyelembe venni a legvalószínűbb veszélyes gázok sűrűségét. Ha valószínűleg nehezebb gázokkal, például szén-monoxiddal van dolga, akkor a gázérzékelőket nem túl messze a padlószint felett kell elhelyezni. Ha viszont a célgázok a levegőnél könnyebbek, akkor a gázérzékelőknek nyilvánvalóan a mennyezeten vagy annak közelében kell lenniük.

Ügyeljen arra, hogy ne helyezze el őket nyitott ajtók vagy friss levegőt biztosító szellőzők közelében, mivel a rendszeresen beáramló kültéri levegő felhígíthatja a leolvasott értékeket, ami korlátozza az érzékelő képességét, hogy megfelelően végezze a munkáját - és végül veszélybe sodorhatja Önt és személyzetét.

Persze ne feledje a legfontosabbat:  Mi Szenzortechnika Kft-nél közel mint 25 éves tapasztalattal a hátunk mögött piacvezető szakértők vagyunk a gázszivárgás-érzékelők tervezésében, fejlesztésében és karbantartásában. Termékeink számos partnerünknél garantálják a biztonságot és óvják a munkatársakat az év 365 napján.

Bízza ránk gázérzékelő rendszerének megtervezését és kivitelezését, karbantartását, így a teljes gázvédelmet egyetlen kézben tudhatja!
https://www.szenzortechnika.hu/termekeink

Közzététel dátuma: 2022. szeptember 26.

 

Csatlakozz hozzánk: Facebook