A levegőminőség mindig fontos!

Korábbi, a szén-dioxid szint gyerekekre gyakorolt hatásával kapcsolatos cikkünk után számos kérdést kaptunk arról, hogy vajon légkondicionált (kvázi szellőztetett) helyiségekben is indokolt-e a levegőminőség mérése.

Kezdjük a legfontosabbal: 
A levegő minőségének mérése még légkondicionált környezetben is fontos. Miért? Mert szinte minden modern klíma vagy klímarendszer rendelkezik szellőztetés funkcióval, mely cseréli az épületben a levegőt, ezt a funkciót nagyon ritkán használják. A klímák elsősorban hűtenek, és energiahatékonysági okokból, a legtöbb esetben nem a kinti meleg levegőt hűtik folyamatosan, hanem a benti már temperált levegőt hűtik újra, amihez sokkal kisebb energiafelhasználásra van szükség. Vagyis ugyanazt a levegőegységet forgatják. Bár az ilyen épületekben, helyiségekben a hőérzet sokkal jobb, a szén-dioxid szint ugyanúgy elérheti a káros szintet. Milyen eszközzel mérhető a levegő minősége klimatizált épületben? A Szenzortechnika Kft által forgalmazott, Senseair tSENSE egy fejlett és sokoldalú 3 az 1-ben érzékelő, amelyet a légkondicionált zónába történő beépítésre terveztek. Az eszköz méri a szén-dioxid koncentrációt, a hőmérsékletet és a páratartalmat a környezeti levegőben. A feladat végrehajtásához pedig semmilyen más eszközre, érzékelőre nincs szüksége. A mért adatokat továbbítja az Épületfelügyeleti Rendszernek, vagy akár egy külön klímaberendezésre, hogy az eszköz hűtésről szellőztetésre válthasson, amennyiben a szén-dioxid szint riasztási értéket ér el. Mindehhez ipari szabványos kimeneti jeleket és kommunikációs protokollokat használ, így számos rendszerrel kompatibilis. A tSENSE egyesíti az összes szükséges elemet a hatékony klímaszabályozáshoz a kereskedelmi irodaépületekben, kórházakban, szállodákban, iskolákban és más létesítményekben. 
 
A tSENSE hőmérséklet-szabályozással és akár páratartalom-szabályozással kombinálva is rendelhető. Bár könnyen csatlakoztatható a standard épületfelügyeleti rendszerekhez, igény esetén cégünk az egyedi vezérlésekhez történő csatlakozásban is segítséget nyújt. Az eszköz megfelel az ASHRAE 189.1 szabványnak. (±50ppm @ 1000ppm mért szén-dioxid értéknél)

 

Csatlakozz hozzánk: Facebook