A legveszélyesebb gázok az iparban!

A négy legrobbanékonyabb gáztípus, mely előfordulhat ipari környezetben! 

Bár gázveszély az élet minden területén (egy parkolóházban, irodában, iskolában) előfordulhat, a legnagyobb veszélyt mégis ipari környezetben jelentik. Itt nem csupán az ipari mennyiség miatti veszélyre, de a felhasznált gázok típusából adódó robbanásveszélyes helyzetekre is gondolunk. Most megnézzük melyik az a négy gáz, amelyek ipari környezetben a legnagyobb robbanásveszélyt jelentik.

Propán

A propán a folyékony petróleumgáz, vagy más néven LPG egyik fajtája. Tiszta égésű, és kevesebb káros anyagot bocsát ki, mint sok hagyományos üzemanyag. Azonban nagyon alacsony a "lobbanáspontja", ami azt jelenti, hogy könnyen meggyullad - így bármilyen kiömlés vagy szivárgás robbanásveszélyessé teszi.

Bután

A propánhoz hasonlóan a bután is egy másik PB-gáz, és hasonlóan sokoldalúan felhasználható. Ugyanakkor nagyon gyúlékony, és statikus elektromosság vagy nyílt lángok hatására könnyen meggyulladhat. A lobbanáspontja is meglehetősen alacsony - 1,6% és 8,4% közötti koncentrációban a levegőben robbanásveszélyes keveréket alkothat. 

Metán

A földgáz fő alkotórészeként a metánt ipari szinten használják petrolkémiai termékek finomítására, valamint műanyagok, műtrágyák, fagyálló anyagok és szövetek előállítására. A levegőben 5-15 térfogatszázalék közötti koncentrációban robbanásveszélyessé válik, ami ismét elengedhetetlenné teszi a biztonságos tárolást. 

Hidrogén

Széles körű használatának legfőbb akadálya az, hogy eleve kevésbé biztonságos, mint a földgáz, szélesebb a robbanási tartománya. Tudományos nyelven szólva, gyújtáskor "nagyobb túlnyomást" képes előidézni - vagyis robbanása nagyobb. Talán mondanunk sem kell, hiszen Önnek is nyilvánvaló, hogy ha Ön vagy csapata naponta mérgező vagy robbanásveszélyes gázokkal dolgozik, megfelelő gázriasztókra van szüksége a biztonság érdekében. A Szenzortechnika Kft pontosan ebben tud segíteni. Fix gázérzékelő rendszerek vagy hordozható gázérzékelők széles választékát kínáljuk, beleértve a szén-monoxid- és szén-dioxid-rendszereket is.

 

Keressen minket bizalommal!

 

Csatlakozz hozzánk: Facebook