Konténerek, rakterek gázvizsgálata

A világ szállítmányozási iparágának mértékegysége és egyben legfontosabb eszköze a  konténer. Szinte mindent ebben szállítunk a Föld minden pontjára. Textileket, műszaki cikkeket, autókat, alapanyagokat. A zárt rakterekben azonban a hosszú út során váratlan gázképződés léphet fel a szállítmány jellegétől függően. Hogyan védhető meg a szállító és kirakodó személyzet a kinyitáskor rájuk leselkedő veszélyektől?


Számos oka van annak, hogy területek veszélyes gázokat tartalmazhatnak. Ez függhet a rakomány típusától, vagy attól, hogy a konténert, rakteret gázosították-e. De bejuthat a vontatóból kipufogógáz, különleges esetben benzingőz is, mely felgyűlve nem csak élet, de robbanásveszélyes is. Ezért a potenciálisan kockázatos rakományt tartalmazó raktereket a felnyitás és kirakodás előtt gázvizsgálatnak kell alávetni, hogy ellenőrizzék, biztonságos-e a belépés a fulladás vagy a légzési nehézségek veszélye nélkül. 

Mi okozza a gázok felhalmozódását a rakterekben?

Füstölés 
A kártevők képesek betegségeket átvinni. Annak érdekében, hogy ne legyen lehetőségük a fertőzésre, füstölést végeznek a kártevők elpusztítására. A füstölést úgy végzik, hogy a zárt rakteret erősen mérgező gázokkal töltik meg, hogy megfulladjanak vagy megmérgeződjenek a kártevők. A gázosítás kockázatot jelent minden olyan személy számára, aki kinyitja és kirakodja a konténert, vagy kamiont anélkül, hogy azt előzetesen gázmentesítette volna. A gázosítás kötelező a nemzetközi tranzitforgalomban. 
Gázszivárgás 
A konténerben és a kamion rakterében lévő gázszivárgás nem mindig a várt forrásból származik. Meglepő módon bizonyos termékek a gyártási folyamatot követően gázt bocsátanak ki, így a bezárt levegőt maga a rakomány szennyezi. A ruhák és cipők anyagában lévő vegyi anyagok, az élelmiszereken lévő tartósítószerek, a párolgó festék, a fa vagy más biológiai szállítmányok a legjobb példák. De a mérgező tartalmú termékek csomagjai szivároghatnak. Ez vegyi és mérgező gőzök felhalmozódását okozhatja a lezárt térben. A következő gázokkal találkozhatunk a szállítási konténerekben, kamion rakterekben akár a gázosítás, akár a rakomány miatt: Metil-bromid, acetaldehid, ammónia, kénhidrogén, benzol, hidrogén-cianid, butilacetát, diklór-etán, diklór-metán, formaldehid, foszfin, szén-dioxid, szén-monoxid, sztirol, toluol, triklór-etilén, vinil-acetát, xilol. 
Ezért kiemelten fontos a raktér gázvizsgálatának elvégzése az azokat kinyitó és kiürítő gyanútlan személyek - például raktári dolgozók, targoncavezetők, vámellenőrök - egészségi kockázatának csökkentése érdekében. 

Hogyan védhetőek meg a rakteret felnyitó alkalmazottak a gázkitettségtől?
Konténerek és rakterek esetében a felnyitás előtti mérés lehetetlen kívülről, hiszen ehhez fel kell nyitnunk a rakteret. A Szenzortechnika Kft. kínálatában azonban megtalálhatóak a SENS-EX raktérbe építhető gázmérő megoldásai, illetve A GMI GT hordozható gázérzékelő készülékei melyek a gázszint mérésére és biztonságos monitorozására alkalmasak. Ezen rendszerek akár benzingőz mérésére is képesek, így széleskörű biztonságot nyújtanak a szállítmányozási iparban dolgozók számára. Kérdései esetén szakértő kollégáink állnak rendelkezésére. A gázérzékelés területén piacvezető vállalkozásként egyedi gázmérési megoldások kivitelezését is vállaljuk.  

Javasolt termékek megtekinthetők webáruházunkban, vagy kérje műszaki értékesítőnk tanácsát:

               

Közzététel dátuma: 2022. január 6.

Csatlakozz hozzánk: Facebook