Hol számítsunk klórgáz veszélyre?

A klórgáz széles körben használt kémiai vegyület, amelyet az iparban, a víztisztításban és a fertőtlenítési eljárásokat igénylő területeken sokféleképpen alkalmaznak.Bár hasznos vegyület, a klórgázzal óvatosan kell bánni a potenciális veszélyei miatt. A Szenzortechnika Kft-nél tudjuk, hogy a klórgázzal érintett területek gázvédelme, folyamatos monitorozása elengedhetetlen nem csupán az előírások betartásához, de az egészséges munkakörnyezet fenntartásához is. Azt is tudjuk, hogy a megbízható gázérzékelők döntő tényezőt jelentenek biztonságos környezet megteremtésében. Nézzük tehát hol találkozhatunk klórgázzal.

Ipari létesítmények

Az ipari létesítmények gyakran használnak klórgázt, különösen azok, amelyek vegyi anyagok gyártásával, vízkezeléssel vagy tisztítószerek előállításával foglalkoznak. Ennek eredményeképpen az ilyen környezetekben a klórgáz szenzoros monitorozása kritikus fontosságú az alkalmazottak biztonságos munkakörülményeinek figyelemmel kísérése és fenntartása, valamint a véletlenszerű gázkitettség, vagy incidens megelőzése szempontjából. Mi több, a Szenzortechnika Kft által telepített gázérzékelő rendszerek segítenek azonosítani a lehetséges szivárgásokat, a hibás berendezéseket.

Víztisztító üzemek

A klórgázt általában fertőtlenítőszerként használják a víztisztító üzemekben a baktériumok, vírusok és más káros mikroorganizmusok elpusztítására. A klórgáznak való túlzott mértékű kitettség azonban káros lehet az emberi egészségre és a környezetre - olyannyira, hogy a németek által az első világháborúban fegyverként használt klórgáz használata valójában háborús bűncselekménynek minősült.

Úszómedencék

Az úszómedencék és a gyógyfürdők népszerű rekreációs területek, melyben Magyarország a világ élvonalához tartozik. Ezekben a létesítményekben a higiénia fenntartása érdekében általában klór alapú fertőtlenítőszereket használnak. A klórgáz szenzoros, gázérzékelők általi lekövetése ezekben a komplexumokban létfontosságú annak biztosításához, hogy a klórszintek megfelelőek legyenek a fertőtlenítéshez, ugyanakkor az úszók számára biztonságos határértékeken belül maradjanak. A rendszeres vizsgálatok elvégzésével megelőzhető a klórgáznak való túlzott kitettség, amely szélsőséges esetben légzési és egyéb egészségügyi problémákat okozhat.

Laboratóriumok és gyógyszerkutatási létesítmények

Laboratóriumokban és gyógyszerkutatási létesítményekben a klórgázt különböző kísérletekhez vagy más vegyi anyagok szintézisének prekurzoraként használhatják. A klórgáz szint ellenőrzése ezekben a helyiségekben elengedhetetlen a kutatók és a személyzet véletlen expozíciójának megelőzése érdekében. Különösen fontos a klórgáz koncentrációjának gázérzékelőkkel történő ellenőrzése laboratóriumi környezetben, mivel így azonnal észlelheti a szivárgás vagy a berendezések meghibásodásának jeleit, biztosítva ezzel a jelenlévők biztonságát.

A jól tervezett, telepített és rendszeresen karbantartott gázérzékelő rendszer segíthet a biztonságos munkakörnyezet fenntartásában, a balesetek megelőzésében, az előírások betartásának biztosításában és a dolgozók egészségének védelmében.

Ebben tud segíteni Önnek a Szenzortechnika Kft.

Érzékelőinket úgy terveztük, hogy a gázok minimális mennyiségét is érzékeljék, így bízhat benne, hogy a rendszer figyelmeztetni fogja a területen dolgozókat a veszélyre. Gázérzékelőinket fix vagy hordozható készülékként is megvásárolhatja.

Nem tudja, hogy pontosan melyik megoldásunk ideális Önnek? Kérdezze munkatársainkat! 25 év tapasztalatával állunk rendelkezésére.

Csatlakozz hozzánk: Facebook