Hétköznapi gázok, hétköznapi veszélyek

Amikor a ’gázveszély’ fogalma szóba kerül gyakran az épületüzemeltetők is távoli gáztelepekre, csövekkel átszőtt gázkutakra gondolnak.

A gázveszély azonban mindennapjaink része, amely szinte minden szerves anyagot használó, vagy gyártásában hűtési folyamatot alkalmazó üzemben jelen van. Így akár egy mezőgazdasági üzem, konzervgyár, vagy feldolgozott élelmiszerek előállításával foglalkozó gépsor környezetében is, ahol az erjedési folyamatok gázképződéssel járnak. Ilyen üzemek azonban nincsenek minden településen. Ezért mi most egy olyan példán keresztül mutatjuk meg a hétköznapi gázdetektálás fontosságát, amely Magyarország minden egyes települését érinti.
A szennyvíztisztítás kiemelten fontos környezetvédelmi feladat. Tisztítótelepeket minden településen találunk. A tisztítási folyamat során pedig kifejezetten jellemző a gázképződés, melynek mérése technológia és munkavédelmi szempontok alapján is nagyon fontos.

Nézzük, hogyan zajlik a tisztítási folyamat!

1. lépés: Előkezelés
A nagyobb hulladékok eltávolítása a víz rácsokon (rostálás) és szitákon (szitálás), homokon (szitálás) való átvezetésével történik.  A vízben található kavicsot és homok  medencékben történő ülepítéssel távolítják el. A szennyvízben található zsiradékot pedig egy levegőbefúvásos módszerrel szűrik. A vízen alulról felfelé átáramoltatott levegő a felszínre hajtja a zsiradékot, ahol fölözéses technikával hajtják le a vízről az anyagot.
2. Főkezelés
 A vízben marad anyagok kiválasztás a fizikai és kémiai úton, aktívszenes szűrők, membránok és további ülepítés segítségével.
3. Másodlagos kezelések
Az oldható szennyező anyagok (szén, nitrogén, foszfor) eltávolítása biológiai, membrános vagy fizikai-kémiai folyamatok segítségével.  
Légtelenítés: biológiai kezelés szerves mikroorganizmusok megszűntetésére.  
Tisztítás: A víz további tisztítása a szerves iszap eltávolításával.
4. Iszapfeldolgozás
A víztisztító létesítményekből származó iszap több módon felhasználható. A felszabaduló biogáz, de maga a szilár salakanyag is elektromos, vagy hőenergia előállítására alkalmas.
5. Fertőtlenítés
A víztisztítás utolsó lépése, patogén vírusok és baktériumok semlegesítése klór, ózon vagy ultraibolya szerek, illetve membrános végszűrés alkalmazásával.

Gázveszély a víztisztító üzemekben.
A szennyvíz- és ivóvízkezelő létesítmények folyamatai különböző mérgező és robbanásveszélyes gázokat termelnek. De maguk az eljárások is igénylik bizonyos gázok felhasználását, mint például metán, hidrogén-szulfid, ammónia, szén-dioxid, szén-monoxid, klór, ózon.   Ráadásul a szűkített terekben a mérgező gázok fokozott képződése és a csökkent oxigénkoncentráció különösen veszélyessé teszi ezeket az üzemegységeket a munkavállalók számára.

A kockázatot a munkaterületek levegőjében jelenlévő különböző szennyező anyagoknak való munkavállalói expozíció mérésével lehet értékelni. A mért koncentrációkat ezután összehasonlítják az expozíció 8 órás idővel súlyozott átlagával (TWA), valamint a rövidebb (15 percnél rövidebb) időtartamokra ajánlott expozíciós határértékekkel.

A gáz okozta kockázatok értékelésénél figyelembe veendő expozíció idővel súlyozott átlagai a következők:

Gáz elnevezése

8 órára súlyozott kitettségi érték Franciaország

8 órára súlyozott kitettségi érték Németország

8 órára súlyozott kitettségi érték EU

15 percre súlyozott kitettségi érték Franciaország

15 percre súlyozott kitettségi érték Németország

15 percre súlyozott kitettségi érték EU

 Kén-hidrogén

5 ppm

5ppm

-

10 ppm

-

-

 Ammónia

10 ppm

10 ppm

20 ppm

20 ppm

-

50 ppm

 Szén-Monoxid

50 ppm

30 ppm

-

-

-

-

 Szén-Dioxid

-

5000 ppm

-

-

-

-

 Klór

-

0,5 ppm

-

0,5 ppm

-

0,5 ppm

 Klór-Dioxid

0,1 ppm

0,1 ppm

-

0,3 ppm

-

-

 Ózon

0,1 ppm

-

-

0,2 ppm

-

-

 

A Szenzortechnika Kft gázmérési megoldásai minden ipari környezetben alkalmazhatóak:

Robbanásveszélyes gázok esetén kitűnő detektálási megoldás a SENS/EX termékcsaládunk. A fixen telepített érzékelők alkalmasak a különböző ipari létesítmények légterében kialakuló veszélyes (robbanásveszélyes és/vagy mérgező) gázok, gőzök, szén-dioxid és az oxigén érzékelésére és azok jelenlétéből adódó veszélyhelyzetek jelzésére, valamint a légtechnikai, jelző- és beavatkozó berendezések vezérlésére. Hosszú élettartamuknak köszönhetően gazdaságosan üzemeltethetőek. Szervizigényét, vagy az észlelt hibát maga a rendszer jelzi. Országos szervizhátterünknek köszönhetően kollégáink rövid időn belül elvégzik a szükséges beavatkozást.

Csak mérgező (nem robbanásveszélyes) gázok esetén előnyösebb, költséghatékonyabb a Szenzortechnika Kft hordozható gázérzékelő eszközeinek használata. Sem a Senko, sem a GMI márkák (megtekinthetők ide kattintva) használata esetén nincs telepítési költség, kisebbek a fenntartási költségek és a hordozhatóság (átadhatóság) miatt kevesebb készüléket kell beszerezni. Ezen hordozható gázmérőkkel lehet az üzemeltető személyzet biztonságát garantálni, legyen szó víztisztító telepről, hűtőházról, vagy bármely más előállító üzemről, vagy raktárról.
Amennyiben az Ön vállalkozásában is előfordulnak gázveszélyes folyamatok, mindenképpen hívjon minket, megtaláljuk az Ön számára legmegfelelőbb gázmérési, gázvédelmi megoldást.

Forrás:www.teledynegasandflmedetection.com 
Közzététel dátuma: 2022. május 4.

 

 

 

 

Csatlakozz hozzánk: Facebook