Ha nincs gázveszély, akkor tiszta a levegő?

Sokan gondolják azt, hogy amennyiben egy helyiségben, területen nincsenek veszélyes gázok, akkor ott biztosan egészséges a levegő minősége. Ennél nagyobbat talán tévedni sem lehet. Mutatjuk, milyen veszélyek mérhetőek még a levegőben és persze milyen megoldása van a Szenzortechnika Kft-nek a tökéletes mérésre, védelemre.

 
Bár gázveszély kifejezetten ipari üzemekben, raktárakban, parkolóházakban állhat fent a levegőminőségre az élet olyan területein is ügyelnünk kell, amire talán nem is gondolnánk. Tavaly külön cikkeket szenteltünk a szén-dioxid mérés fontosságának, a szén-dioxid káros hatásainak iskolákban, irodákban. A világjárvány idején, az összezártság alatt megtanulhattunk, hogy a tiszta levegő sokkal többet jelent annál, mint hogy nem találhatóak benne mérgező gázok. A levegőben található részecskék mérése ugyanolyan fontos.
 
De milyen részecskék lehetnek a levegőben, melyek károsak az emberi szervezet számára?
 
Az általában szállópornak nevezett részecskék olyan mikroszkopikus méretű szilárd, vagy folyékony elemek, melyek közvetlenül kerülnek a levegőbe, vagy a légkörben egyesülő szennyezőanyagokból keletkeznek. Jellemző forrása a lakossági tüzelés és a közlekedés, de ide soroljuk az allergiát okozó virágpolleneket is.
 
A szállópornak három méretét különböztetjük meg.
PM10: 10 mikrométer, vagy annál kisebb részecskék. A szilárd tüzelésből illetve növényi forrásból(virágpor) származhatnak. A tüdőbe jutva(50-szer kisebbek mint egy hajszál) irritációt, hosszú távon megbetegedést okoznak.
 
PM2,5: A2,5 mikrométernél kisebb részecskék. Ipari folyamatok, közlekedés, erdő és hulladékégetés a fő forrásai. Fő veszélyfaktora, hogy mérete miatt nem csupán a tüdőbe, de a véráramba is bejuthat.
 
PM1 rendkívül finom részecskék, ipari folyamatok, egyes közlekedési eszközök termékei.
 
Az elmúlt években a tiszta levegő iránti igény új szintjét tapasztalhatjuk, nem csupán az egészséges életmódot értékelő emberek körében. Azonban a legtöbben hajlamosak megfeledkezni a beltéri légszennyezésről. Tekintettel arra, hogy körülbelül időnk 80-90 százalékát zárt térben töltjük, a levegő minőségének mérése és javítása a beltéri levegő minőségének mérése és ellenőrzése nem tekinthető mellékesnek akkor sem, ha mérgező gázok nincsenek jelen a mért területen.
 
A Centre for Research on Energy and Clean Air (CREA) és a Greenpeace szerint a légszennyezés a évente 4,5 millió halálesetet okoz világszerte. A kipufogógázok, az ózon,  vagy a növényvédő szerek mellett (amelyeknek nagy hatása van a beltéri levegő minőségére), különböző források is befolyásolhatják a beltéri levegő minőségét. Többek között az adott épület építéséhez felhasznált építőanyagok, az ott tárolt vegyi anyagok, a páralecsapódás mértéke, a levegőbe jutó por. Ez a levegőminőség pedig sajnos kihat az egészségünkre is.
 
Mérni szeretném a beltéri levegő minőségét. Mit ajánl ehhez a Szenzortechnika Kft?
Széleskörű gázérzékelő kínálatunk mellett természetesen az ilyen típusú levegőminőség mérésre is van megoldásunk. 
 
Kínálatunkban elérhető az ARANET PM szenzor, mely dedikáltan szállópor koncentráció méréséhez került kifejlesztésre. A készülék mindhárom szállópor méret (PM10, PM2,5 és PM1) érzékelésére alkalmas 0-1000 mikrométer/köbméter mennyiségig 1 mikrométer/köbméteres lépcsőkben. A PM10 egészségügyi határértéke 50 mikrométer/köbméter, a PM2,5 határértéke 25 mikrogram/köbméter. A készülék -10 és +60 Celsius fok között 0-95%-os páratartalom mellett képes üzemelni.
 
Az adatok fogadására alkalmas Aranet Pro egységtől akár 3 kilométer távolságban is elhelyezhető. Érzékelési periódusai: 1,2,5,10 perc.
 
Riasztási fokozatai és színkódjai:
0-50 mikrométer Zöld fényjelzés
51-100 mikrométer elviselhető Sárga fényjelzés
101-150 mikrométer  veszélyes légúti betegek, allergiások számára Narancs fényjelzés
151-200 mikrométer egészségtelen Vörös fényjelzés
201-300 mikrométer nagyon egészségtelen Lila fényjelzés
300 felett mikrométer életveszélyes Villogó riasztás

Az ARANET PM ideális és költséghatékony megoldás minden esetben, amikor a levegőminőség igen fontos. Milyen esetek ezek? Sorolni a végtelenségig lehetne, de íme néhány példa: iskolák, óvodák, irodák, idősotthonok, allergénekkel terhelt területek, közlekedési csomópontok közelében fekvő lakóingatlanok, porterheléses üzemek (malom, gabonatároló stb).

Ha Ön úgy érzi, szeretné biztonságban tudni környezetét, keresse munkatársainkat, akik állnak rendelkezésére.

Webáruházunkba látogatva kérhet ajánlatot: ide kattintva.

Közzététel dátuma: 2023. március 10.

Csatlakozz hozzánk: Facebook