Gázveszély az élelmiszeriparban

Egy élelmiszeripai üzem úgy él legtöbbünk fejében, mint egy olyan hely, ahol nem lehet semmi mérgező. Hiszen élelmiszereket állítanak elő! Nagy tévedés! Az élelmiszeriparban nagyon sok, akár halálos gázt felhasználnak, kifejezetten az élelmiszerbiztonság érdekében. Nézzük melyek a leggyakoribb mérgező gázok az élelmiszeriparban és mi az Ön teendője, mint az üzem tulajdonosának. Elsőként lássuk, melyek azok a gázok melyek az élelmiszer- és italgyártás során a leggyakrabban felhasználásra kerülnek.

Szén-dioxid (CO2): A szén-dioxid egy színtelen, szagtalan gáz, amely légzéskor a levegő helyett a szervezetbe jutva veszélyes lehet. Az élelmiszeriparban például széndioxidot használnak italok szénsavasításához vagy fagyasztott élelmiszerek hűtéséhez. Zárt helyeken, például raktárakban, kamrákban vagy tartályokban történő szén-dioxid-kioldás során felhalmozódhat, és fulladást okozhat.

Ammónia (NH3): Az ammónia egy erős szagú gáz, amelyet gyakran használnak hűtőközegeként az élelmiszeriparban, például hűtőházakban vagy fagyasztókban. Az ammónia belégzése irritációt okozhat a légutakban, a szemekben és a bőrön. Magas koncentrációkban súlyos légzési problémákhoz vezethet, és akár halálos is lehet.

Szén-monoxid (CO): A szén-monoxid egy színtelen, szagtalan gáz. Az élelmiszeriparban például szén-monoxidot használnak füstölt ételek előállításához vagy kemencék üzemeltetéséhez. A szén-monoxid belégzése zavart okozhat a vér oxigénszállításában, ami súlyos egészségügyi tünetekhez vezethet, beleértve az életveszélyes állapotokat is.

Klórgáz (CL2): A klórgáz egy sárga-zöldes gáz, amely erős szagtól és irritáló hatástól ismert. Az élelmiszeriparban például klórgázt használnak a víz fertőtlenítésére vagy a csomagolóanyagok és fóliák sterilizálására. A klórgáz belélegzése irritációt okozhat a légutakban, a szemekben és a bőrön, és akár súlyos légzési problémákhoz is vezethet.

Hidrogén (H2): A hidrogén egy színtelen, szagtalan gáz, amely éghető és robbanásveszélyes.

Amennyiben az Ön cége az élelmiszeriparban folytat előállító tevékenységet, akkor üzemegységeinek, hűtött raktárainak folyamatos gázvédelme elengedhetetlen
A Szenzortechnikai Kft megoldásaival (legyenek fixen telepített vagy mobil gázérzékelők) biztonságban tudhatja munkatársait, gyártóegységeit. Fix gázérzékelő rendszereinket állandó helyre telepítjük, ami segít fenntartani a munkakörnyezet folyamatos biztonságát. A készülék segít a mérgező gázok felszabadulásának, az oxigénhiánynak vagy -dúsulásnak, valamint a gyúlékony gázok és gőzök jelenlétének ellenőrzésében. Ha működésbe lép, hangos riasztáson keresztül figyelmezteti a közelben tartózkodó dolgozókat, akik megkezdhetik az ilyen esetekre kidolgozott eljárásokat.

Hordozható gázérzékelőink segítségével pedig a távoli munkaterületekre látogató karbantartó személyzet biztonságát szavatolhatja.

A Szenzortechnika Kft kínálatában mindkét termékcsoportból (fix és mobil érzékelők) számos típus áll rendelkezésére, melyhez természetesen professzionális szakmai hátteret és szervízszolgáltatást biztosítunk.

 

Közzététel dátuma: 2023. április12.

Csatlakozz hozzánk: Facebook