A gázérzékelők működési elve, avagy Érzékelőbiblia 2. rész: Az infrás érzékelők

Folytatódik érzékelőtípusokat bemutató sorozatunk, melyben az infrás megoldásokat mutatjuk be.

A Szenzortechnika Kft infrás gázérzékelő eszközei 4-5 évig is kifogástalanul mérnek akár 100%-os gázkoncentrációt is. SENS-EX C/MA termékcsaládunk moduláris felépítésű így önálló érzékelőtől a komplett rendszerig bármilyen formátumban telepíthető.
 

De hogyan alkalmas az infravörös fény gázok érzékelésére?
Amikor az infravörös sugárzás kölcsönhatásba lép a gázmolekulákkal, az infravörös fényt a gázmolekulák egy adott hullámhosszon elnyelik, ami a gázmolekulák rezgését okozza. A szenzoregység érzékeli az áteresztett infravörös fény csökkenését, amely arányos a gázkoncentrációval. Ez az áteresztőképesség, azaz az áteresztett sugárzási energia és a beeső energia aránya a célgáz koncentrációjától függ.Az infrás gázérzékelő infravörös forrásból, érzékelőből, optikai szűrőből, gázcellából és a jelfeldolgozáshoz szükséges elektronikából áll. Az egy fényforrású, két hullámhosszú gázérzékelő két detektorral és két különböző hullámhosszúságú optikai szűrővel rendelkezik, amelyek az egyes detektorok előtt vannak elhelyezve. A célgáz által elnyelt infravörös fény egy adott sávszélességű aktív szűrőn halad át a célgáz érzékeléséhez. A célgázzal kölcsönhatásba nem lépő infravörös fény a referenciaszűrőn halad át. Az e két sávszélességben áteresztett fényintenzitások közötti különbség gázkoncentrációvá alakul át. A kettős hullámhosszú érzékelő hosszú üzemidőn keresztül stabil méréseket biztosít, mivel a fényforrás vagy a gázcella öregedési hatásait a referencia hullámhosszúságú kimeneti jelek automatikusan kompenzálják.

Jellemzők
Az infravörös fény elnyelése a célgázra jellemző infravörös energián (azaz hullámhosszon) történik, ami nagy szelektivitást jelent egy adott gázra. Ez az infrás gázérzékelők legjellemzőbb tulajdonsága. Egy másik jellemzőjük, hogy a célgáz magas koncentrációjának hosszabb ideig történő expozíciója elvileg nem eredményez visszafordíthatatlan érzékenységi eltérést.
A Szenzortechnika Kft. infrás érzékelő eszközei alkalmasak szénhidrogén gázok, gőzök és szén-dioxid gáz érzékelésére, akár 100% koncentrációig. Nem alkalmasak kis molekulájú gázok pl. H2 érzékelésére. Alkalmazásuk során fokozott figyelmet kell fordítani a környezeti hatásokra, kerülni kell a korrozív anyagokkal (pl.savgőzök) történő érintkezését, mert azok az érzékelő károsodását okozhatják. Normál körülmények között az érzékelő várható élettartama 4-5 év (ami bizonyos körülmények között 10 évre is kitolódhat). Bizonyos gázokra és szennyező anyagokra pl. por, füst keresztérzékenységet mutathatnak.
Országos szervizhátterünknek köszönhetően az esetleges javítás, csere rövid időt vesz igénybe.

A SENS-EX C/MA gázérzékelő központ tulajdonságait az alábbi linkre kattintva tekintheti meg.
https://www.szenzortechnika.hu/termek/garazs-legellenorzo-rendszer/sens-ex-cma 
Kérdései esetén munkatársaink állnak rendelkezésére.

 

Csatlakozz hozzánk: Facebook