Gázérzékelés és Covid-19

Gondolta volna, hogy a gázérzékelők komoly szerepet vállalnak a koronavírus elleni küzdelemben?
Mik ezek a feladatok és hogyan használhatja Ön a gázérzékelőket a terjedési kockázatok csökkentésére? 

A gázérzékelés fontos szerepet játszik a legelterjedtebb vakcina a Pfizer-BioNTech használatában, amelyet többek között az Egyesült Államokban, Németországban és Belgiumban gyártanak. Ez a vakcina mRNS (Messenger RNS) molekula technológiája miatt -70°C-on, lezárt tartályokban történő tárolást és szállítást igényel. Az ilyen alacsony hőmérsékletet szárazjég segítségével tartják fenn.

A szárazjég szilárd, fagyasztott szén-dioxid (CO2). -78°C feletti hőmérsékleten azonban a CO2 szublimálódik, ekkor válik gázneművé és potenciálisan veszélyessé. A CO2 fullasztó és mérgező hatású lehet, mivel nehezebb a levegőnél, és hajlamos átvenni az oxigén helyét, ami oxigénhiányos állapothoz vezet. Ezek a veszélyek problémákat jelenthetnek a szárazjég kezelésében és ellenőrzésében járatlan gyári, logisztikai és egészségügyi dolgozók számára. Egyértelmű, hogy az oltás sürgősségére világszerte szükség van, de ez nem mehet a munkavállalók egészségének és biztonságának rovására.

A CO2-érzékelő megoldások a mélyhűtéses szállítási lánc minden szakaszában bevethetők. A Pfizer-BioNTech vakcina egy speciálisan kifejlesztett szállítódobozt használ, amely szárazjeget tartalmaz, és GPS-nyomkövetőkkel van felszerelve. Minden egyes újrafelhasználható doboz akár 5000 adag oltóanyagot is képes 10 napig megfelelő hőmérsékleten tartani, ha felbontatlanul marad. A célországok emellett dönthetnek úgy is, hogy a vakcinát egy fagyasztófarmon tárolják akár hat hónapig -70°C-on. A gyártóüzemek, logisztikai központok, közlekedési csomópontok és egészségügyi létesítmények számára a hatékony CO2-érzékelés magas szintű védelmet biztosíthat a telephely és a személyzet számára. 

A Szenzortechnika Kft tisztában van az olyan gázok, mint a CO2 használata során felmerülő mindennapi veszélyekkel. Ezért cégünk számos optimalizált megoldást kínál, köztük SENS-EX C/D-S-U gázérzékelő központot mely alkalmas a csatlakoztatott távadók a különböző ipari létesítmények légterében kialakuló veszélyes (robbanásveszélyes és/vagy mérgező) gázok, gőzök, szén-dioxid és az oxigén érzékelésére és azok jelenlétéből adódó veszélyhelyzetek jelzésére, valamint a légtechnikai, jelző- és beavatkozó berendezések vezérlésére.

Alternatívaként a Szenzortechnika Kft ajánlja még SENS-EX C/MA címezhető, intelligens gázérzékelő központot, melyhez akár több száz érzékelő csatlakoztatható 32 zónában felfűzött vagy csillagpontos csatlakozással.

 A Szenzortechnika Kft fix CO2-érzékelő megoldásai az oltási programok támogatása mellett a COVID-19 terjedése elleni fegyverként is szolgálhatnak. A CO2-érzékelőkkel például meghatározható egy helyiség levegőjének minősége, és így azonosíthatók azok a területek, amelyek a COVID átterjedésének kockázatát jelenthetik. A magasabb CO2-szint érzékelésével feltételezhető, hogy a helyiségben rossz a szellőzés vagy túl sok személy van jelen. 

Egy ilyen megoldás akár egy "intelligens rendszer" részét is képezheti. Itt az érzékelőkkel való összekapcsolás figyelmeztetheti az egyéneket a kockázatra, esetleg egy piros/zöld (stop/go) biztonsági lámpákból álló rendszeren keresztül, vagy aktiválhatja a környezeti vezérlést, amely lehetővé teszi a külső levegő bejutását a helyiségbe. 

A Szenzortechnika Kft. fix megoldásai messze túlmutatnak a COVID-19-en, mivel segítenek a jövőben a levegőben terjedő betegségek elleni küzdelemben.


Amennyiben kérdése merült fel, keressen minket bizalommal elérhetőségeinken.

Személyi CO2 érzékelőink megvásárolhatók webshopunkban az alábbi ikonra kattintva.

Közzététel dátuma: 2021. augusztus 6.

Csatlakozz hozzánk: Facebook