5 fontos kérdés, amit fel kell tennie magának egy mérgező gázzal kapcsolatos vészhelyzet során!

Talán mindenkinek az a legjobb, ha egy gázérzékelőnek működési élettartama alatt sohasem kell riasztania. Hiszen ez nem jelent mást, mint hogy a detektált területen minden előírást betartanak, minden berendezés biztonságosan működik, nem történik sem meghibásodás, sem baleset vagy szabotázs. Ám ha egy gázérzékelő egyszer mégis riaszt, jó, ha tudjuk mi a teendő és gyorsan reagálunk. Ezekről a teendőkről szól aktuális anyagunk.

A mérgező gázokkal kapcsolatos vészhelyzetek természetüknél fogva kiszámíthatatlanok. Olyan esetekben is, amikor professzionális, fixen telepített érzékelőrendszer vigyáz a biztonságra, mint a Szenzortechnika Kft SENS-EX megoldásai. Vészhelyzetben időben figyelmeztetnek, de egy incidens további kihívások sajátos sorát vetheti fel, amelyek közül bármelyik megnehezítheti a helyzet megoldására irányuló erőfeszítéseket.

Öt szempont, megválaszolandó kérdés viszont minden mérgező gázzal kapcsolatos vészhelyzetre alkalmazható, így segíthet, ha először ezeket a kérdéseket válaszolja meg:

Mikor kezdődött a szivárgás?
Az idővonal megállapítása nagyon fontos, mivel valószínűleg ez fogja meghatározni a következő kérdések közül egy vagy több kérdésre adott válaszait. Ha nagyjából kiszámolja, hogy mióta szivárog a gáz, akkor képet kaphat arról, hogy mekkora mennyiségű gáz szabadult már ki, és hány ember volt kitéve a szivárgásnak. A későbbiekben hasznos lehet annak megállapításában is, hogy pontosan hol kezdődött a szivárgás, és esetleg rámutathat az egyik kiváltó okra, hogy intézkedéseket lehessen hozni a további előfordulásának megakadályozására.

Milyen gázról van szó, és mennyi szabadult fel belőle?
A különböző típusú mérgező gázok kissé eltérő (bár egyformán káros) hatással lehetnek az emberi egészségre, és esetenként eltérő tünetekkel jelentkeznek - így a kiszabadult gáz típusának azonosítása sokat segíthet az érintettek körében kialakuló egészségügyi problémák gyors kezelésében. Egy másik fontos tény, hogy a különböző típusú mérgező gázok másképp viselkednek - például a levegőnél könnyebb gázok a plafonig emelkednek, míg a levegőnél nehezebbek a legalacsonyabb ponton fognak leülepedni. Már csak ezért a két okért is a kibocsátott gáz típusának azonosítása az egyik legfontosabb prioritás kell, hogy legyen.
A mennyiség is fontos - a kiszabadult gáz mennyiségének meghatározása döntő tényező lehet a válaszlépések eldöntésében. Ha csak viszonylag kis mennyiségű gáz szabadult ki, akkor még mindig lehetséges lehet a gáz megfékezése. Ha azonban már nagy mennyiség került a levegőbe, akkor nem biztos, hogy biztonságos megpróbálni a megfékezését, és ebben az esetben az evakuálás lehet az elsődleges prioritás.

Hová terjedhet legközelebb a gáz?
Miközben a közvetlen területen a veszélyt kezeli, egyidejűleg előre kell gondolkodnia, hogy a lehető legpontosabb megjósolja, hová terjedhet a gáz legközelebb. Ez döntő fontosságú lehet a veszély minimalizálásában olyan területek vagy emberek számára, akiket a mérgező gáz még nem érintett, de akiket az incidens későbbi perceiben veszélyeztethet.

Ez lehet az egyik legnehezebben megválaszolható kérdés, különösen azért, mert a mérgező gázok szivárgása természeténél fogva kiszámíthatatlan.

Ki volt már kitéve a veszélynek, és ki van veszélyben?
Az erre a kérdéscsoportra adott válaszokat bizonyos mértékig az előző kérdésekre adott válaszok határozzák meg. Ha ismeri a szivárgás helyét és mértékét, akkor valószínűleg már képes lesz néhány meglehetősen pontos következtetést levonni arról, hogy kiket érintett a szivárgás. Hasznos, ha biztosítja, hogy épületüzemeltető csapata - és mindenki, akiről úgy gondolja, hogy veszélyeztetett lehet - ismeri a mérgező gázoknak való kitettség leggyakoribb tüneteit, különösen, ha vannak a gáz típusára jellemző tünetek.

  • Általánosságban érdemes figyelni, ha valaki a következő tüneteket tapasztalja:
  • Álmosság vagy fáradtság
  • Fejfájás vagy hányinger
  • Mellkasi vagy gyomorfájdalom

Ha valakinél észreveszi ezeket a tüneteket, mindenképpen gondoskodjon arról, hogy minél hamarabb orvoshoz forduljon, még akkor is, ha nem gondolja, hogy ez szükséges. A mérgező gázoknak való kitettség súlyos egészségügyi következményekkel járhat.

Hogyan védhetem meg a lehetséges szivárgás területén tartózkodók egészségét?
Természetesen az egyik leghatékonyabb módja annak, hogy megvédje a telephelyén tartózkodók - akár alkalmazottak, akár látogatók - egészségét az, hogy elegendő megelőző intézkedést alkalmaz, előjelző berendezést helyez el. Pontosan ebben tudunk segíteni a Szenzortechnika Kft-nél.
Idén 25 éve biztosítjuk ügyfeleink számára a legjobb hordozható és telepített gázérzékelőket, rendszereket. Idén éppen ezért 25% kedvezményt adunk termékeinkre, szolgáltatásainkra.

Keressen minket bizalommal!

Csatlakozz hozzánk: Facebook